Dok čekam da zavri voda za čaj, sedim i razmišljam o prošlim danima kada sam se bavio izradom sajtova. Nisam bio neki ekspert, kao što neki jesu, ali i moje skromnije poznavanje WordPress-a kao i 2 E-commerce platforme, X-Cart i PrestaShop, dalo je vrlo prihvatljive, u nekim slučajevima i odlične rezultate.

Pomalo sam se bavio i «ripovanjem» sajtova. Doduše, ne puno, i to je bilo kada sam tek počinjao.

Pogodim posao i nađem neki sajt koji mi se sviđa iz te poslovne oblasti, skinem ga pomoću softvera na moj PC u HTML formatu i prepravljam. To mu dođe nešto slično kao kad kod Automehaničara dođe neki krš i on ga krpi, ispravlja limove, kituje, menja istrulele rubove, zatim farbanje i ”očas posla” dobije od babe, devojku.

Dobro, možda poređenje nije baš adekvatno, jer, u mom slučaju u dotičnim HTML fajlovima menjam ponešto, neke tagove korigujem, tekstove u njima i linkove ka slikama i drugim HTML stranicama za sajt koji radim. Gledam da mi ne promakne neki link, a da ga ne promenim, jer na kraju kad je sajt gotov, jedan pogrešan klik i ode čovek na original sajta koji sam preradio za ”moje” potrebe.

Napomena: Klikom na slike dobijate cele početne strane sajtova koje su suviše velike da bi se prikazale u okviru ovog članka. Ovde vidite samo umanjene verzije.

Sada ću da predstavim dobar deo toga šta sam radio, da se ne zaboravi, jer donekle sam ponosan na taj deo moje karijere. Neki sajtovi više nisu online, a neke su mušterije zamenile malo boljim, iskren da budem, koje su drugi web dizajneri ili čak firme radile.

bestelectro.in.rs

Ovo je možda najkompleksniji sajt koji sam radio. Krajem 2017-e god. U to vreme sam se bavio video nadzorom sa komšijom, i kako je on imao dugogodišnju saradnju sa firmom AMS Electronic iz Niša, imao sam ideju da prodajem njihovu robu preko mog sajta. To je bilo komplikovano izvesti i na kraju sam prodao gotov sajt vlasniku firme ( više mu se svideo od njegovog dotadašnjeg ), i tako moj trud nije bio uzaludan. Sajt nije nikad bio u funkciji od strane te firme.

proteini-sport.com

Napravljen za rođaka koji se bavio bodibildingom, davne 2013-e god. Među prvim sajtovima koje sam radio. E-commerce platforma X-Cart 4. Sajt je dugo godina bio u upotrebi i ovo je najuspešniji sajt koji sam uradio. Odlična SEO optimizacija naslova i snalažljivost mog rođaka koji je našao pouzdane dobavljače doveli su ovaj sajt u jednom trenutku na 3. mesto u Srbiji u Google pretrazi za prodaju suplemenata. Sajt nekoliko godina nije u funkciji. Šteta što nisam uradio više screen shot-ova. Solidno je izgledao, imao preko 200 proizvoda.

autoskola-stop019.com

Treći prikazani je poslednji koji sam radio, za prijatelja koji je vlasnik auto škole. Nemam puno reći, korektan posao. Interesantan deo sajta je blog. Jedan od predavača škole je redovno dodavao sadržaj i dosta obogatio sajt na taj način. Sajt je aktivan. Klikom na link idete na njega.

signalsarac.com

Ovo je prethodni sajt za istog prijatelja, dok je imao drugu firmu. Raniji rad i nešto jednostavniji od sadašnjeg. Dostupan je kao egzibit na mom hostingu, ako ga želite videti, kliknite na link.

crossbike.rs

Vreme kada sam imao dosta dobru saradnju sa sada renomiranom firmom Crossbike koja je ćerka firma Bugarske firme za proizvodnju i prodaju bicikala Cross u Srbiji i šire. Pre 2 godine napravili su novi sajt. Prikazana je verzija koju sam ja radio tako što sam bugarski sajt preveo na srpski, postavio na hosting i održavao više godina.

crossbike.rs/shop

Poseban sajt za prodaju bicikala, kako je osnovni, prethodno prikazani, imao mogućnost samo za prikaz bicikala i karakteristika. Sada imaju objedinjen sajt sa više mogućnosti. Ovaj, naravno time nije više u upotrebi.

velosiped.rs

Još jedan rad za firmu Crossbike. Imao sam zadatak da celokupan bugarski sajt – web prodavnicu prevedem na srpski i postavim na njihov hosting. Koliko se sećam, bilo je preko 350 artikala! Rezultat je bio kopija bugarskog sajta na srpskom, Crossbike je uvozio njihove delove iz bugarske i vršio prodaju. Platforma je bila Magento sa kojom nisam imao iskustva. Pomučio sam se sa prevodom i usput stekao osećaj za bugarski :). Sajt nije više aktivan.

rtanjskavoda.rs

Spletom čudnih okolnosti došao sam u kontakt sa sinom vlasnika Megatrend Univerziteta u Srbiji za koga sam napravio ovaj sajt. Posetio sam fabriku vode tom prilikom. Nakon par godina, Mića Jovanović je prodao fabriku i ovaj sajt je ugašen. Meni se baš svideo pa sam ga postavio na svoj hosting kao pokazni egzibit. Možete ga videti klikom na link.

zoranradmilovic.org.rs

Pozorište u Zaječaru je dobilo mene kao preporuku od nisam više siguran koga, za izradu sajta davne 2014-e godine. Možda neobično, ali imali su vrlo skroman budžet. Bilo je dobro to što sam nakon izrade sajta imao svake nedelje da menjam sadržaje na sajtu možda godinu dana. Sajt je bio dvojezičan. Posle par godina pustili su da istekne domen i onda im je neko ponovo napravio sajt na novom domenu.

viatravel.rs

Mlad dečko zbog žene došao u Zaječar iz Niša, otvorio turističku agenciju i trebao mu sajt. Progooglao i naleteo na moj sajt. Bio je vrlo korektan, a najbolje od svega, imao sam redovan posao da menjam sadržaj više godina. Bio sam zadovoljan isplatama. Tek kada sam ušao u neku drugu priču i prestao da se bavim izradom sajtova sredinom 2018-e god. prestao sam da održavam njegov sajt.

protim.rs

Preporuka vlasnika firme Crossbike je dovela do ovog sajta. Protim je trenutno vrlo solidna firma i baš puno rade. Korektna saradnja i poneka kafica uz opuštenu priču sa vlasnikom je ono čega se sećam, a da, pominjao sam i da želim da odem u Norvešku. Relativno su blizu mesta gde sam živeo u Zaječaru.

derma.rs

I Facebook je igrao neku ulogu. Čovek me kontaktirao preko moje stranice. Ispalo je da se poznajemo iz srednje škole. Na žalost jedan od umirućih porodičnih biznisa u Srbiji. Otac mu je ćurčija i vunovlačar, dok se on uglavnom bavi prodajom koža. Zahvaljujući sajtu koji je dvojezičan, počeo je da sarađuje sa ljudima iz inostranstva. Verujem da sam doprineo da ovaj posao opet malo zaživi.

djerdaptours.rs

Ponovo Facebook. Turistička agencija preko puta osnovne u okolini centra u Zaječaru. U istu tu agenciju sam kasnije bio više puta da kupujem osiguranje, kada sam išao u švedsku i zatim kada smo išli za norvešku. Brat vlasnika agencije živi u norveškoj :). Čovek je vrlo brzo postao „web dizajner“ i rezultat možete videti ako kliknete na link. Recimo da bih se ja postavio drugačije, ako nešto ne znam.

izomaks.rs

Još jedan sajt nastao iz saradnje bugarske i zaječarske firme. Nisam bukvalno dobio kopiju sajta da prevedem na srpski, ali sam „ručno“ došao do WordPress teme originalnog sajta i napravio skoro sve da izgleda kao original, ono što je trebalo. Pokupio sam tekst sa originala koji sam preveo i slike koje sam postavio na srpsku verziju, neke slike sam zamenio lepšim. Sajt je dostupan samo kao pokazni ovde.

nekretnine-zajecar.co.rs

Početak 2014-e god. Jedan od prvih sajtova. Agenciji za prodaju nekretnina sam pored sajta održavao i računar. Probao sam da im objasnim kako da sami ubacuju nekretnine, ali nije bilo puno vajde od toga. Nakon par godina bez kontakta hteli su da im opet nešto radim oko sajta i bukvalno se naljutili kada sam im rekao malo veću cenu za moj rad. Do tada sam već radio na nekim većim projektima i … razumete razlog. Sajt je sada drugačiji ( po meni lošiji nego što je bio ).

abcstudio.co.rs

Dogovor preko facebook stranice. Sa čovekom se nisam video sve dok nisam nakon izrade sajta otišao za Negotin drugim poslom ( ugradnja video nadzora ). Dosta priče telefonom u vezi svega i svačega vezanog za sajt. Iskreno, jedva sam čekao da ga što pre završim. Sa druge strane čovek je dosta dobar u svom poslu. Bila je jedna sitnica u vezi dizajna koju nisam nikad rešio, sreća pa nije uočljiva.

drg-office.ch

Ovo je čudna priča. Čovek me je našao preko mog sajta. Došao je do mene u smešnoj kožnoj jakni i starom Nisanu. Omanji čovek imena Rodžester. Živi u Švajcarskoj i radi nešto vezano za statistiku u zdravstvu. Pitao za cenu, ja mu rekao 40 Eura, jer sam ga tako procenio, a to mi je bio jedan od ranijih poslova. Par godina kasnije, radio sam video nadzor u selu Dubočane za čoveka koji je bio njegov komšija. Ukratko, Rodžester ima 2 ogromne kuće u dvorištu, našao je ćup sa zlatom na imanju, i u suštini ima jako puno para.

timok.net

Još jedan rad za čoveka poreklom iz Dubočana. Ideja je bila da predstavi svoje selo, Zaječar i okolna mesta na jednom sajtu. Sajt je imao dosta galerija slika i ponešto rečeno o njima što sam našao na Wikipediji. Ja sam mu prodao tu ideju, sajt je imao blog i forum, i trebalo je da okuplja ljude iz inostranstva da učestvuju, ali to nije zaživelo. Sajt nije funkcionalan isto kao i prethodni. Verujem da je lično hteo nešto da uradi na oba i tom prilikom nešto pokvario.

mag-creative.rs

Ovog iskreno ne mogu baš da se setim, kao kroz maglu. Video sam mailove iz korespodencije sa čovekom za koga sam radio ovo, ali moj utisak je kao da je neko drugi to radio. Ko zna u kakvom sam stanju bio u vreme kada sam bio zauzet ovim, pri tom ne mislim na pijanstvo i sl. Vidim samo da sada nije isti kao kada sam ga ja radio.

vila-as.com

Sve urađeno u najviše nedelju dana. Od prvog kontakta putem mog sajta, do prosleđivanja svih fajlova naručiocu nakon što sam završio. Brat čoveka za koga sam ovo radio ima dobar hostel i ovo mu je bila kao neka vrsta poklona da mu pomogne u poslovanju. Nešto je menjan, koliko vidim ne previše stručno.

milantosic.com

Jedini flash sajt koji sam radio, i prilično odavno. Prijatelj, komšija bodibilder zapalio za USA, tj. Miami i hteo da bude personalni trener. Izgleda da mu je išlo neko vreme. Nisam mogao da postavim sajt kao pokazni jer flash više nije podržan na internetu.

pcg-zajecar.com

Jedno negativno iskustvo. Rođak mog prijatelja sa pričom koja ne pije vodu, generalno. Čuo sam svašta od njega, retko šta je bila istina. Nakon urađenog sajta, neko vreme sam čekao na isplatu do koje nikad nije došlo, sreća pa nisam puno vremena uložio. Sajt sam postavio kao pokazni, nikad nije služio svrsi.

servis019.iz.rs

Dosta dugo sam se bavio popravkom računara u Zaječaru, samostalno. Jedno vreme i servisirao računare u nekim bankama u Zaječaru i okolini za firmu SMART iz Beograda. Ako vam nešto znači izraz „na divlje“ razumete o čemu pričam. Ipak, sajt koji sam napravio, izlazio je jedno vreme kao prvi u rezultatima za Zaječar 🙂 Sajt je HTML. Možete ga pogledati, postavljen je kao pokazni.

masaza-zajecar.iz.rs

Još jedan sajt na besplatnom domenu iz.rs, ovog puta za moju ženu, koja je strukovni fizioterapeut. Njen posao je u to vreme više bio kao neki hobi, da izađe iz kuće i nešto radi. Sada radi na ozbiljnijem nivou, drugi posao, i u drugoj državi. Bilo je povremenih poziva od turista u Zaječaru koji su shvatili da ona ima salon za masažu kada su videli sajt. Bili su u zabludi 🙂 Postavljen je kao pokazni.

zrbuca2.in.rs

U vremenu kada sam radio još i video nadzor, obratio mi se čovek koji se bavio narezivanjem ključeva. Moj kolega sa kojim sam radio video nadzor se isto bavio još i narezivanjem ključeva. Izrada sajta i još održavanje računara. Sve je bilo korektno. Pomalo tužna sudbina, o kojoj ne bih ovde. Njegov sin je nasledio posao, i pošto me nije kontaktirao za obnovu, domen je istekao. Sajt je postavljen ovde kao pokazni.

klavirstimer.in.rs

Čoveka sam poznavao odavno, a bio je i prvi koji mi je platio sređivanje računara. Pre toga sam samo besplatno, po komšiluku radio instalaciju sistema, ali i takav rad mi je bio zanimljiv. Nakon što sam počeo da održavam za njega nekoliko računara, ubrzo smo dogovorili i sajt. Mislim da je bio drugi ili treći koji sam radio. Recimo da nema više razloga da sajt bude u funkciji, ali ovde je kao egzibit.

plac-u-zajecaru.iz.rs

Prvi sajt koji sam uradio. Imao sam da ideju da predstavim plac koji smo prodavali. Mislio sam, verovatno je veća šansa da se plac proda ako ima svoj sajt, umesto da je postavljen samo kao oglas. Bio sam u pravu, na neki način. Neki tip je pozvao mog ćaleta i kupio plac, ali NAKON 4 GODINE od postavljanja sajta. Sajt je HTML, vrlo jednostavan šablon, besplatan domen i hosting. Pre ovoga sam još imao i Google blog sajt, na kome sam propisno izgubio vreme krajem 2010-e godine. On mi je poslužio kao vežba i inspiracija da uopšte krenem u ovom pravcu.

Ove je gotovo sve što sam radio u ovom domenu. Bilo je još par zanemarljivih i nezanimljivih radova, koje baš i nisam želeo da pomenem. Jednom prilikom sam čak služio kao predavač jednom astrologu. Želeo je da nauči kako se pravi Google blog. Na kraju se ipak zadržao samo na astrologiji :).

Nakon ovog poglavlja, nastupilo je novo i mnogo lukrativnije za mene, eBay prodaja. Ali o tome nekom drugom prilikom.