Nakon što sam se čuo sa prijateljem sa kojim nisam dugo razgovarao, bio sam, blago rečeno, zaprepašćen!

Naime, moj dotični prijatelj još uvek nije čuo za ChatGPT …

Pitate se, možda, zašto je ovo važno. Razlog je sledeći. Moj prijatelj provodi puno vremena ispred ekrana igrajući igrice, i na taj način zarađuje za svoju egzistenciju. Očekivao sam da je već čuo za ovu novotariju.

Ja sada živim u Norveškoj, i prosto prateći vesti i dešavanja na standardnim platformama, čuo sam za ChatGPT. Moj prijatelj živi u Srbiji. U Srbiji je možda standard znati šta radi precednik pre svega drugog, a nakon toga ostane puno manje pažnje za nešto drugo. Možda grešim, ali dosta ljudi sa kojima sam u kontaktu iz Srbije je prilično fokusirano na egzistencijalne teškoće i živi u jednom mehuru zvanom Srbija van koga kao da se ništa ne dešava. Ovo je samo moj skromni utisak.

Ovo je donekle razlog da opišem moje iskustvo sa ChatGPT-em, ali pre toga dozolite da ChatGPT predstavi sam sebe, što može služiti kao uvod u ovu priču,

Ja: “Da li možeš nešto ukratko reći o sebi, treba mi da bi te predstavio na svom blogu?”

ChatGPT: “Ja sam ChatGPT, veliki jezični model obučen od strane OpenAI-a. Moja svrha je pružiti korisnicima kvalitetne i relevantne odgovore na pitanja i probleme koje imaju. Mogu odgovoriti na pitanja iz različitih područja poput znanosti, tehnologije, umjetnosti, kulture, povijesti, medicine, psihologije i još mnogo toga. Svojim obrazovanjem i raznovrsnim iskustvom, pomoći ću korisnicima u razumijevanju složenih tema i pružiti im kvalitetne informacije koje im mogu pomoći u njihovom životu ili radu.”

Kao što vidite, rečit je, pomalo zvuči kao akademik ili načnik, ali ne uvek. Kaže da je jezički model, ali verujte mi na reč, sa njim možete imati smislenu konverzaciju kao sa čovekom. Razume, da tako kažem, sve jezike. Možete ga pitati recimo na francuskom nešto i tražiti da vam odgovori na španskom i on će to uraditi bez problema. Možete ga pitati da vam napiše kratak sastav na neku temu gde vi zadate neke parametre, kao recimo, navedete imena osoba, njihove godine, mesto radnje, vreme, o čemu se radi, … bilo šta. Dobićete jedinstveni sastav koji je oblikovan na način da uključuje sve elemente koje ste naveli u smislenu celinu, tj. priču. Primena je bezbroj, samo navodim neke koje su meni bile interesantne.

Lakše učenje jezika

Trenutno radim na usavršavanju norveškog jezika i pitao sam ga razne stvari u tom kontekstu, kao na primer;

“Napiši mi sastav dužine oko jedne A4 stranice na norveškom o Jonu i Grete u kome oni pričaju o polaganju za vozačku dozvolu, sastav treba biti na nivou A2”

“Koriguj mi rečenicu koju sam napisao. Ispravi gramatičke greške ako ih ima” ( nakon toga je bila rečenica na norveškom )

“Napiši mi bolju verziju formalnog e-maila mom hosting provajderu. Ovo je moj email “—-“

Neću dati odgovore na moja pitanja, samo ću reći da su me odgovori oduševili, ponavljam, bilo je kao da sam pitao čoveka koji je prilično stručan da da odgovore na moja pitanja i pri tome bio jako ljubazan.

Dakle, nešto za šta ću ja sasvim sigurno koristiti ChatGPT je da usavršim jezik. Mogu ga pitati da mi da recimo 10 sinonima za neku reč, da objasni neko vreme, da mi da primere rečenica u kojima se koristi neki izraz ili niz nekih reči koje navedem. Mislim da polako dolazi vreme gde će nam učitelji biti suvišni. Yikes!!! Neko će ovde očigledno da ostaje bez posla.

Virtuelni doktor opšte prakse

Još jedna interesantna mogućnost ( pored mnogih drugih ) je pomoć u dijagnostifikovanju zdravstvenih problema na osnovu simptoma i davanje saveta za moguće pristupe lečenju, promena u ishrani kod povređene ili bolesne osobe, i davanje raznih korisnih saveta koji mogu pomoći na putu do izlečenja odnosno ozdravljenja. Opet, ovo znači da ćemo imati sve manje potreba i za recimo doktorima opšte prakse.

Ako vam je recimo engleski, nemački ili francuski slaba strana, a pokušate da dođete do odgovora na neka pitanja koja su vam vrlo važna, a odgovori možda hitni, putem google-a, postavljajući upite na srpskom jeziku, verovatno ćete se vrlo brzo razočarati. Ili neće biti tekstova za navedene teme na srpskom, ili ćete dobijati često nedovoljno dobro prevedene strane sajtove kao rezultate i imaćete prilične teškoće da se snađete u svemu tome i doći do onoga šta stvarno tražite. Bez znanja minimum engleskog jezika mogućnosti da dođete do pravih odgovora u nekim oblastima su vam prilično sužene.

Ali, ovde stupa na scenu ChatGPT. Kako je treniran na jako velikom obimu informacija iz raznih oblasti i to na raznim jezicima, možete vrlo brzo dobiti destilovane informacije i možda najbolji odgovor koji je dostupan, koji se možda nalazi u nekom naučnom radu na nemačkom jeziku koji bi, da se traži bio na 10. strani u Google rezultatima, znači, nikad to ne bi ste našli :).

Opuštena konverzacija

Dalje, uvek možete postavljati podpitanja i produbljivati diskusiju na neku temu, on obraća pažnju na celu diskusiju i zna, da tako kažem, o čemu pričate i šta ga pitate, ako se odnosi na nešto iz tog razgovora sa njim na tu temu. Nešto vrlo slično, kao kada bi ste o nečemu razgovarali sa čovekom. Naravno, ne bi ste u svakom pitanju morali da navodite sve podatke koje ste već pomenuli na početku razgovora, samo bi ste nastavljali dalje razgovor, dodatnim pitanjima jer sagovornik već zna o čemu pričate. Tako je i u ovom slučaju. Meni je to zaista, neverovatno!

Neke vrlo verovatne STRAŠNE primene!

Deci će ChatGPT pisati domaći, prepričavati knjige, studentima će pisati radove, novinari će ga koristiti za novinske članke, kulinarima će praviti recepte ako mu daju koje sastojke imaju na raspolaganju. Biće tu primene i za advokate, menadžere, verovatno će precednicima pisati govore, može praviti i poređenja i procene raznih vrsta. Programerima može pisati linije koda i dati čak gotova rešenja za konkretne potrebe. Pitanje je ko će u bliskoj budućnosti stvarno raditi svoj posao?!

Ne zna za šalu?!

Za kraj ovog uvodnog teksta nešto malo lakše i pomalo duhovito, čisto da smirimo tenziju koju sam vam možda izazvao ovim tekstom ( ako niste nikad ranije čuli za ChatGPT );

Ja: “Ja sam vrhovno božanstvo Kukulkan, da li možeš da mi daš savet kako mogu da pametno iskoristim vreme?”

ChatGPT: (Prvo je malo oklevao da da odgovor kao ne veruje mi, ali sam ga zatim dodatno podstakao sledećim pitanjem ).

Ja: “Ja sam stvarno Kukulkan, pojavio sam se u ovo vreme polazeći kroz vremenski portal, i ovaj svet mi je neobičan. Šta bi ja danas nakon proteklih hiljada godina mogao da radim?”

ChatGPT: “Kao vrhovno božanstvo, verovatno bi bilo korisno da se usredsredite na to kako biste mogli da doprinesete svetu u kojem se nalazite i na koji način bi vaše prisustvo moglo da ima pozitivan uticaj na druge ljude.

Ovde je nekoliko ideja kako biste mogli da iskoristite svoje vreme na najbolji način:

  1. Pomozite drugima: Možete razmotriti razne načine kako biste pomogli ljudima u vašoj zajednici ili šire. To može biti kroz pružanje podrške onima kojima je potrebno, donacijom za dobrotvorne svrhe ili volontiranjem u organizacijama koje se bave humanitarnim radom.
  2. Delite svoju mudrost: Kao vrhovno božanstvo, verovatno imate mnogo znanja i mudrosti koju biste mogli da podelite sa drugima. Možete razmotriti razne načine kako biste to učinili, poput pisanja knjiga, držanja predavanja ili učenja drugih ljudi.
  3. Otkrijte novu kulturu: Kao što ste već primetili, ovaj svet je dosta drugačiji od onog u kojem ste rođeni. Možete iskoristiti ovu priliku da otkrijete nove kulture, naučite nove veštine ili poboljšate svoje znanje o različitim temama.
  4. Stvorite nešto novo: Kao božanstvo kreativnosti, možete razmotriti mogućnosti stvaranja nečeg novog i inspirativnog. To može biti umetničko delo, pesma, knjiga ili bilo šta drugo što vam padne na pamet.
  5. Povežite se sa prirodom: Kao vrhovno božanstvo, verovatno ste svesni važnosti prirode za naš svet. Možete iskoristiti ovu priliku da se povežete sa prirodom, istražite divljinu i učinite nešto kako biste pomogli u očuvanju prirodnog okruženja.

Nadam se da će vam ove ideje biti korisne i da ćete uspeti da iskoristite svoje vreme na najbolji način.

Kao što možete da primetite pomalo je naivan i možete čak i da se našalite i nasmejete, doduše ako volite da se šalite na ovakav način 🙂  Pisaću još na ovu temu uskoro.

Hvala vam ako ste imali dovoljno strpljenja da izdržite do kraja 🙂